Jdi na obsah Jdi na menu

Ve středu 15. prosince 1937 o půl čtvrté ráno vypukl požár stavení Jana Špaise čp. 17. Požár byl založen neznámým pachatelem. Teprve po několika letech bylo zjištěno, že požár založil jakýsi pekařský učeň ze Slovenska, který právě pracoval u pana Šindelky, jehož dům se nalézal naproti domu pana Špaise. Onen učeň byl na Slovensku přistižen, když zapaloval různá stavení. Při výslechu u soudu se pak ke všem žhářským útokům doznal.

 

 

 

 

23. února 1959 se do našeho kostela vloupal V. P., narozený 17. července 1932, bytem v Horních Heřmanicích u Lanškrouna. Jelikož již předem došla do naší obce zpráva o vyloupení některých kostelů v okolí, dával pozor starší strážmistr Kouba po několik dnů, zda i u nás nebude pokus o vyloupení. Třetí den si pozval k pomoci ještě dalšího strážníka SNB Bedřicha Štanglera a skutečně po jedné hodině v noci otvíral výše uvedený pachatel postranní dveře u kostela. Po tvrdém zápase obou příslušníků SNB byl zloděj spoután a odvezen do vazby. Rozsudek zněl osm let vězení.

 

 

 

.

17. ledna 1966 byla provedena vražda na rozcestí Přívrat, Řetová, Dlouhá Třebová. Ženu zavraždil dlouhotřebovský rodák M. M., trvale přihlášen v Ostravě.

 

 

 

. 

 

V dubnu roku 1970 se neznámý pachatel vloupal do kaple sv. Josefa na místním hřbitově a odcizil čtyři andělíčky, vyřezané ze dřeva. Do kaple vnikl oknem. Andělíčci byli posléze nalezeni dětmi na kraji lesa.

 

 

 

 

V noci z 3. na 4. září 1971 vloupali se neznámí pachatelé do hostince Jednoty na Rychtě. Odcizili zde cigarety, čokoládu a další drobnosti.

 

 

 

.

 

V červenci roku 1971 dva mladiství z Dlouhé Třebové poškodili mysliveckou chatu u lesa. Dílo nedokončili. Vyrušil je Eduard Kristl, který pracoval na chatě v sousedství a že byl trénovaným sportovcem, jednoho z pachatelů doslova „uštval“ a chytil ho po dlouhém běhu u hřbitova.

 

 

 

. 

 

23. března 1972 byla vykradena chata Rudolfa Kováře v sadě na horách. Odcizeny byly potraviny. Tři podezřelí mladíci byli dopadeni na Moravě při vykrádání prodejny Jednota.

 

 

 

. 

 

V noci ze 7. na 8. dubna 1972 byla provedena krádež v prodejně Jednota u Snítilů.

 

 

 

 

V jarních měsících roku 1972 byli vyslýcháni tři patnáctiletí žáci z Dlouhé Třebové. Bylo zjištěno, že ukradli peníze vedoucímu sběrných surovin ve výši 300, - Kčs, ze zásobárny skladu JZD ve mlýně pak 500,- Kč a jiné drobnosti. Peněz využili na nákup alkoholických nápojů a kuřiva.

 

 

 

 

V listopadu roku 1972 se neznámí pachatelé vloupali do myslivecké chaty a chaty Eduarda Kristla. Nic nenašli a vznikla jen hmotná škoda.

 

 

 

.

Veřejná Bezpečnost v průběhu roku 1972 několikrát řešila zneužívání šatny na hřišti pro nekalé chování a pití alkoholu ze strany mládeže.

 

 

 

. 

 

6. srpna 1974 vznikl požár v kůlně JZD. Zlikvidovali ho sami pracovníci JZD. Bylo zjištěno, že pachatelem byl malý hoch z České Třebové, který trávil prázdniny u své babičky a v kůlně si chtěl udělat ohníček.

 

 

 

Zpět na stránku Badatel