Jdi na obsah Jdi na menu

Turista

 

obcan.jpgbadatel.jpgturuista.jpg

 

Obec leží v malebném zeleném údolí kolem řeky Třebovky. Nejstarší písemná zmínka pochází z 21. května 1304. Ve středověku zde bývala tvrz, kde je doložen i občasný pobyt litomyšlských biskupů a na které se vykonávala i dílčí správní činnost. Tvrz se nacházela na vyvýšeném ostrohu nad obcí.

 

V obci se nachází několik soch a pomníků, které jsou dokladem mistrné zručnosti regionálních umělců. Dominantou obce je chrám Páně sv. Prokopa, který byl slavnostně vysvěcen v roce 1906. Od té doby byl několikrát restaurován a dlouhotřebovští občané jsou na svůj svatostánek právem hrdí. Nádherný exteriér je doplněn neméně interesantním interiérem, což činí ze stavby jedinečný harmonický celek, který potěší oko nejednoho návštěvníka obce.

 

Dlouhá Třebová žije bohatým kulturním a sportovním životem. Působí zde řada spolků a občanských sdružení. V obci je víceúčelový sál, venkovní hřiště, kurt a přírodní amfiteátr, který slouží k pořádání rozličných kulturních počinů. Tradice, historie, sahající do vlády posledních Přemyslovců, se zde snoubí s pokrokem a současností. Obcí vede cyklostezka a okolí je doslova protkáno značenými turistickými trasami, v zimním období jsou zde pak příznivé podmínky pro běžkaře. Na dobré úrovni je občanská vybavenost (plynofikace, škola, obchod, pošta). Podle posledního sčítání lidu žije v obci 1224 obyvatel.

 

Dlouhá Třebová se nachází v samotném srdci regionu Orlicko – Třebovsko a sami poznáte, když obec navštívíte, že je to srdce zdravě tepající a pulsující.

 

Tipy na výlet

 

Rodáci

 

Slavné návštěvy