Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřel někdejší předseda JZD Ladislav Marek

25. 9. 2008

Ladislav Marek vzpomíná na zakládání družstva v obci:

Rok 1945 byl rokem přelomovým. Nastal konec války a vše se zdálo, že se vše vrací do normálních kolejí. To však trvalo pouze tři roky. Přišel rok 1948, který se začal projevovat i v životě řadových lidí na vesnici.

V roce 1949 byl odhlasován zákon o JZD a brzy po tomto zákoně se začala na vesnici propagovat kolektivní forma zemědělství, navzdory tomu, že tehdejší prezident republiky Klement Gottwald ujišťoval zemědělce, že budou dále moci soukromě hospodařit. Od roku 1950 probíhalo úporné přesvědčování soukromých zemědělců, aby vstoupili do JZD. Přesvědčování se provádělo nevybíravými prostředky – buď formou slibů, nebo zastrašováním. Pod tímto tlakem bylo v roce 1952 založeno první družstvo v horní části obce. To ale nikdy nepřešlo ke kolektivnímu hospodaření a brzy se rozpadlo.

Výstavba kravína (60. léta 20. století).Po tomto neúspěchu zesílily snahy o založení družstva s působností v celé obci. Na vesnici zajížděli v rámci přesvědčovacích a agitátorských akcí dělníci z továren, členové ČSM, kteří navštěvovali jednotlivé zemědělce a snažili se je přesvědčit, aby vstoupili do JZD. Kde neuspěly tyto snahy, začalo se skrytě i veřejně vyhrožovat, i když to u nás nikdy nebylo tak drastické, jako jsme toho byli svědky v jiných obcích. Pomocí hospodářského a politického nátlaku se podařilo na podzim roku 1957 založit JZD i v Dlouhé Třebové.

Začátky společného hospodaření byly velmi těžké a každý, kdo mohl, se snažil jakýmkoliv způsobem dostat z područí místního JZD. Byla to doba, kdy slovo „jezeďák“ se vyslovovalo s nepokrytou ironií. Přesto se situace postupně stabilizovala. I odměny, které se zpočátku pohybovaly v řádu 7 – 10 korun denně, se začaly přibližovat odměnám v jiném odvětví.

Po 20 letech hospodaření JZD bylo družstvo přetransformováno na státní statek- přesně podle regulí nadřízených úřadů.

Prvním předsedou JZD byl pan Václav Morkes (čp. 13). „Roku 1963 byl ze sekretariátu dosazen jiný předseda, který však svou činnost nezvládal a družstvo málem přivedl do úpadku. Když už byla situace téměř bezvýchodná, přišli koncem roku 1966 za mnou“, končí své vyprávění pan Ladislav Marek, třetí předseda místního JZD v pořadí.

Ladislav Marek zemřel 19. září 2008 ve věku 90 let.

Vzpomínky Ladislava Marka na zakládání družstva v obci zachytila Renata Lamplotová v roce 1994.

.

Markuv statek

Statek čp. 27 v Dlouhé Třebové ( v pozadí), kde Ladislav Marek žil se svoji rodinou a kde také strávil poslední léta svého dlouhého života.

.