Jdi na obsah Jdi na menu

finale-112.jpg     

      Když se 22. 12. 1991 v nabitém sále Na rychtě konal první adventní koncert, určitě jsem netušil, že se z toho zrodí tradice trvající čtvrtstoletí.  Na počátku byl dětský pěvecký kroužek Cantate a nezapomenutelný Jaroslav Hainz. V porevolučním nadšení jsme tak společně obnovili tradici vánočních besídek, které se konaly na přelomu 60. a 70. let minulého století v dnes už zrušeném kinosále. Od roku 1997 se koncerty přesunuly do kostela sv. Prokopa a byla to změna k lepšímu.

 

           V prvních letech účinkovali především místní děti, základní škola, chrámový sbor a učitelé a žáci ze ZUŠ Česká Třebová. Postupně se organizátorem stala Schola u sv. Prokopa, která si postupně zve soubory a sbory z blízkého okolí. Publiku se představil např. dětský pěvecký sbor Kajetánek, sbor gymnázia v České Třebové, flétnový soubor Acri Tibia, ZŠ Hylváty, orchestr ZUŠ Ústí nad Orlicí Decapoda, instrumentální soubor Baroktet z Brandýsa n.O., dále zde vystoupily pěvecké sbory Bendl, Žerotín, Alou vivat, Campanula, Otakar, Komorní orchestr Jaroslava Kociána a dechová hudba Řetůvanka. Souhrnem je možno říci, že za 25 let vystoupilo několik set účinkujících před několika tisíci posluchačů.

 

           Každý koncert byl něčím výjimečný a zajímavý; přesto bych některé zmínil. 22. 12. 2002 byl koncert věnován významné osobnosti českého baroka – Adamu Václavu Michnovi z Otradovic – hrály a zpívaly se jen jeho krásné skladby. Premiéru mělo nové osvětlení, které však v polovině koncertu vypadlo a kostel se ponořil do hluboké tmy.     Tento stav trval 10 minut, nikdo neodešel, neočekávaná příležitost ke ztišení v předvánočním spěchu. Zajímavým zážitkem bylo také vystoupení dechové hudby Řetůvanka v adventu 2008, které přilákalo rekordní počet posluchačů – asi 170.

 

           Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na pořádání těchto koncertů a také Vám, kteří na ně chodíte. Bez Vás by bylo naše snažení marné.

 

           V neděli 20. 12. 2015 od 16 hodin se v kostele sv. Prokopa koná jubilejní 25. adventní koncert.  Jste srdečně zváni.

 

 

 

           Přeji Vám požehnané a radostné Vánoce 2015.

 

František Mikeš