Jdi na obsah Jdi na menu

Tajemství plaket odhaleno

na-titulek.jpg

Pomníku Svobody bude v říjnu letošního roku 90 let. Mohylu nechal na vlastní náklady zhotovit obchodník ze zdejší obce Karel Snítil. Odhalena byla u příležitosti šestiletého trvání Republiky Československé. Státnost zde symbolizovaly tři plakety, na kterých byli vyobrazeni představitelé národa: Hus, Žižka, Masaryk.

 

Pro svoji zjevnou symboliku se tato tři vyobrazení podvakrát staly trnem oku totalitním režimům. Nejprve za nacistické okupace, kdy musely být sundány a na své místo se mohly vrátit teprve po osvobození. V roce 1948 došlo k dalším společenským změnám, plaketám se ale tristní osud z okupace prozatím vyhnul. Došlo na ně až v období normalizace, kdy z popudu tehdejší stranické organizace v obci – na začátku 70. let 20. století - byly odstraněny a zmizely neznámo kam.

 

Pomník svobody chátral. Často se také stával terčem útoku vandalů a nezodpovědných jedinců bez špetky úcty k dílu předků. Teprve v roce 2007 byl pomník kompletně zrestaurován, osazen novými plaketami, jejichž autorem je umělecký kovář František A. Bečka z České Třebové. Je autorem i nového kalichu, který nahradil původní kamenný, který se ztratil - a který připomíná husitské tradice našeho národa a Církev Československou Husitskou, které byl donátor mohyly nadšeným propagátorem. Odhalení pomníku se v listopadu 2007 účastnil i syn Karla Snítila, Miloslav, který zemřel v roce 2010 v požehnaném věku 100 let.

 

plakety-zizka-50.-leta.jpg

Na snímku z konce 50. let 20. století jsou plakety stále na svém místě.

 

1.jpg

Vlevo původní plaketa, vpravo její nová podoba z roku 2007.

 

masaryci2.jpg

 

zizka.jpg

Trojici národních velikánů doplňuje husitský vojevůdce Jan Žižka.

 

f.-becka.jpg

Iniciály autora, uměleckého kováře F. Bečky,  na kalichu.

 

kalich.jpg

Odkazem na náboženské vyznání donátora pomníku, Karla Snítila,  je kalich. I ten byl nově zhotoven v roce 2007.

 

mohylka.jpg