Jdi na obsah Jdi na menu

Sto let od úmrtí císaře Františka Josefa

Na pondělí 21. listopadu 2016 připadá sté výročí od úmrtí císaře Františka Josefa I. Postavy v českých dějinách často nespravedlivě opomíjené. Není žádným tajemstvím, že právě za jeho dlouhé vlády se úroveň českých zemí hospodářsky stabilizovala a Češi se rovněž politicky etablovali.

 

Co o něm vlastně víme?

 

Narodil se..

18. srpna 1830 ve Vídni. Jeho otcem byl syn císaře Františka I. (1792 - 1835), arcivévoda  František Karel. Matkou pak dcera bavorského krále Žofie Frederika.

 

Kolik měl sourozenců..

Čtyři. Tři bratry a jednu sestru Marii Annu, která však zemřela v dětském věku. 

 

Ujal se vlády..

2. prosince 1848 v Olomouci, kam císařský dvůr uprchl z Vídně před revolucí. Císař Ferdinand V. (1835 - 1848) mu zde předal vládu, Františkův otec se předtím vzdal nástupnictví v prospěch syna.

 

Sňatek uzavřel s..

..bavorskou princeznou Alžbětou, svojí sestřenicí. Původně měl být zasnouben s její sestrou Helenou, František Josef však zahořel láskou k Alžbětě (Sissi) a ze sňatku s Helenou sešlo. Se Sissi měl čtyři potomky. Manželství nebylo šťastné, Alžběta neopětovala Františkovu lásku stejně intenzivně. Záleželo ji však na něm a tak sama sehnala císaři "náhradní" řešení. Zprostředkovala svému muži setkání s herečkou Kateřinou Schrattovou, která se stala císařovou důvěrnicí a přítelkyní až do konce jeho dnů. Manželství s Alžbětou pak skončilo 9. září 1898, kdy je Sissi zavražděna v Ženevě italským anarchistou Luigiem Luchenim.

 

Poslední den..

Navzdory svému zlému zdravotnímu stavu vstal v úterý 21. listopadu 1916 jako obvykle o půl čtvrté ráno. Snaží se úřadovat, přijímat audience, je však malátný a budoucí císařovnu Zitu dokonce přijímá oproti všem zvyklostem v sedě. Tvrdošíjně odmítá ulehnout do postele. Až pozdě odpoledne podlehne naléhání svého okolí a nechá se doprovodit do postele. Komorníkovi nakáže, aby ho ráno vzbudil, jako obvykle, protože není hotov se svou prací. František Josef I. zemře večer ve 21.05 na zápal plic.

 

kaiserfamilie.jpg

Císařská rodina: stojící zleva František Josef I., Maxmilián, Charlotte Belgická (choť Maxmiliána), Ludvík Viktor, Karl Ludvik. Sedící zleva: Sissi s dětmi Rudolfem a Giselou, arcivévodkyně Žofie Bavorská, arcivévoda František Karel.

 

maximilian_i_of_mexico_portrait_standing.jpg

Bratr Františka Josefa I. Maxmilián i navzdory obavám svého bratra a na naléhání své ambiciózní ženy přijal nabídku státi se mexickým císařem. Jeho panování skončilo popravou v roce 1867. Tělo bratra nechal císař František Josef dovézt z Mexika a pohřbít v Kapucínské kryptě.

 

image_gallery--1-.jpg

18. února 1853 byl na císaře Františka Josefa spáchán atentát. Nožem na něj zaútočil maďarský krejčovský tovaryš János Libényi. Císaře zachrání vyztužený límec u uniformy, je zraněn na zátylku. Nůž z onoho dne je dodnes uschován. Maďarský atentátník skončí na šibenici.

 

merenylet-ferenc-jozsef-ellen-1024x577.jpg

 

crown-prince-rudolf-1889.jpg

"Není to nic jiného, než čím jsem si prošel sám." Argumentoval císař na výtky k tvrdé vojenské výchově jeho syna. Odcizení a neschopnost projevit city mezi otcem a synem se podepsaly na špatné psychice budoucího následníka trůnu, který se nakonec rozhodl odejít dobrovolně ze života.

 

o-duke-sarajevo-1914-900.jpg

Záminkou k rozpoutání války se stane sarajevský atentát na arcivévodský pár Františka Ferdinanda D´Este a Žofii Chotkovou z 28. června 1914.

 

pre_first_world_war-_q52752.jpg

Se svým souputníkem, německým císařem Vilémem II., zavlečou Evropu a následně i svět do války, která si vyžádá miliony mrtvých, zraněných, pohřešovaných. Konce válečného strádání se císař již nedožije. A nedožije se ho ani jeho monarchie. Zanikne nedlouho po něm.

 

tumblr_ny69npip9c1uakt8to2_1280.jpg

Prosté lože, na kterém císař dospěl ke konci své životní pouti, je dodnes součástí interiáře schönbrunnského zámku. Bílé růže mu do ruky vložila jeho přítelkyně Kateřina Schrattová, kterou původně nechtěli k jeho úmrtnímu loži pustit, ale sám budoucí císař Karel I. ji k zesnulému císaři dovedl, aby se i ona s ním mohla rozloučit.

 

franz_joseph_i_und_katharina_schratt_sw.jpg

Kateřina Schrattová svého císaře přežila o téměř 24 let. Zemřela v dubnu 1940. Zajímavé je, že ji bylo 86 let, stejně, jako Františkovi Josefovi, když zemřel.

 

0f8bcde20ed6c5abe4a86a223d7ccbff.jpg

K popularitě císařovny Alžběty nepochybně přispěla i filmová trilogie z 50. let 20. století s Romy Schneider v titulní roli. Přílišná idealizace však neprospěla historické pravdě a řada lidí tak vůbec netuší, jaká .....

 

s1120008.jpg

Alžběta (Sissi) doopravdy byla......