Jdi na obsah Jdi na menu

Staročeská pouť v Dlouhé Třebové

1. 7. 2007


Obrazek


 

Víte, že – Staročeská pouť slaví „60“?

 

  • Poprvé se označení „Staročeská pouť“ užilo 6. července 1947. Tedy přesně před 60 lety. Pouť jako taková má však v naší obci tradici delší. První takto pojmenovanou„Staročeskou pouť“ navštívilo výše uvedeného  roku na 1700 občanů z řad místních i přespolních.

 

  • Pořádající spolek Sbor dobrovolných hasičů vznikl 21. června 1885. Ustavující schůze se konala v budově zdejší školy. Prvním velitelem byl zvolen místní učitel Václav Vosyka.

 

  • Pouť je tradičně spojená se svátkem  patrona obce -  se sv. Prokopem. Připadá –li 4. červenec na pracovní den v týdnu, koná se pouť první následující víkend po „Prokopovi“. Původ jména Prokop lze vykládat několika možnými způsoby. Jednak můžeme soudit, že jméno je odvozeno od řeckého slova „procópos“ , což znamená – připravený, pohotový. A nebo se základ jména odvozuje od slova „prokoptó“ - což se dá přeložit jako průkopník. Den připomíná českého světce a prvního opata benediktinského Sázavského kláštera, který se za působení Prokopa stal významným duchovním centrem ranného středověku. Prokopova životní data jsou ohraničena léty 1009 – 1053.

 

  • Sv. Prokop je patronem celé obce a zároveň i patronem dolní části obce (horní konec má pak za patrona sv. Jana Nepomuckého). Ve výroční den sv. Prokopa se k jeho soše konala procesí.

 

  • Pouťová zábava se v dřívějších letech nekonala jenom na starém hřišti, ale i v sálech hostinců „Na Rychtě“ a „U Vaňků.“ Tradičními účinkujícími byly místní hudební formace pod vedením kapelníků Pirkla a J. Rybky. Několikráte byl s poutí spojen i tzv. „družstevní den“ , který se nesl ve znamení prodeje převážně zemědělského zboží.

 

  • Pouťová zábava byla dvakráte narušena povodní. V letech 1958 a 1997. V roce 1958 se pouťová zábava uskutečnila jen díky ochotě pořadatelů a místních občanů, když byly ze sálu Na Rychtě společným úsilím všech zainteresovaných odstraněny nánosy naplaveného bahna, aby  se tu večer mohlo tancovat.

 

  • 7. července 1940 byla pouť citelně narušována průjezdy kolon obrněných vozů německé branné moci a přítomností dozorujících strážníků. Pro zajištění hladkého průjezdu vojenských vozů nebylo povoleno provozovat stánkový prodej vůkol silnice, která byla za mírových let  zhusta lemována stánky, které nabízely širokou škálu pouťového zboží. Už k tak dost ponuré atmosféře se navíc přidal zákaz pořádání taneční zábavy, který byl v průběhu válečných let několikrát opakován.

 

  • V roce 1948 byl čistý výtěžek z pouti 28. 000 Kčs. 10.000 Kčs si ponechali hasiči a 18.000 Kčs získal Místní národní výbor, který obnos věnoval fondu pro zbudování obecního rozhlasu.

 

  • V roce 1950 se nesměla „Staročeská pouť“ opět uspořádat. Tentokrát z trochu kuriózního důvodu. V obci se totiž z rozhodnutí MNV nesměly konat toho roku žádné kulturní akce v důsledku neobyčejně rozsáhlého výskytu slintavky a kulhavky.

 

  • V roce 1960 se nesměla uspořádat pouťová zábava. Pořadatelé  dostali zákaz prodeje alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

 

  • 4. července 1999 v den sv. Prokopa byly slavnostně vysvěceny nové symboly obce.

 

  • V roce 2004 byla „Staročeská pouť“ s taneční zábavou součástí velkolepých oslav 700 let obce Dlouhá Třebová.

 

 

To vše odnesl čas - však tradice přetrvala ….¨

 

Ta letošní „Staročeská pouť“ se koná ve dnech 7. a 8. července 2007 na starém hřišti. Opět to mají na triku místní hasiči a zbývá jen dodat , že vstup na večerní taneční zábavu činí 50 Kč a k tanci a poslechu zahraje místní hudební formace SORRY . V neděli pak k dobré pohodě jistě přispěje skupina MAKADAM.

 

Nezbývá než pořadatelům popřát vlídné počasí a vysokou návštěvnost. Návštěvníkům jen samé libé pocity a příjemně strávený čas na letošní „Staročeské pouti“ v Dlouhé Třebové.