Jdi na obsah Jdi na menu

Rok 1968 pohledem školy

26. 8. 2018

Školní rok 1967/1968

Školní rok 1967/1968 byl zahájen malou školní slavností, při které ředitel školy přivítal nejen přítomné prvňáčky, ale i ostatní žáky a přítomné rodiče. Po přednesení několika básní a písní byla tato malá slavnost skončena. Žáci se rozešli do svých tříd, kde jim třídní učitelé sdělili některé připomínky k zahájení vyučování. Prvňáčci se seznámili s učebnou, lavicemi i knihami, kterých budou používat.

Letošní školní rok je jedním z mála těch, při kterých nedošlo v našem učitelském sboru ke změně.

Loňský školní rok byl pro nás závažný. Začínali jsme s počtem 60 žáků a bylo nebezpečí, že i tento počet klesne a mohlo by dojít ke snížení počtu tříd. Letos počet dětí o něco stoupl, takže organizace školy jako trojtřídní s pěti postupnými ročníky zůstává. Při škole je opět jedno oddělení družiny mládeže. Rozdělení žactva do tříd a přidělení třídnictví je následující:

tabulka.png

Celkem školu navštěvovalo 66 dětí, z toho 33 dívek.

 

Předsedou Sdružení rodičů a přátel školy byl v letošním školním roce opět zvolen pan Ladislav Štusák. Práce SRPŠ směřovala hlavně k získání finančních prostředků pro podporu činnosti a práce školy. Jednodenní vlastivědný zájezd žáků k prohlídce přírodovědného muzea na Úsově, hradu na Bouzově a jeskyní v Javoříčku byl odměnou za dobrou práci ve škole.

Pionýrská organizace na škole v letošním roce stagnovala. Nedostatek vedoucích úměrného věku i neschopnost metodického vedení ze strany ústředního orgánu ČSM a strnulost výchovné i zábavné práce vykonaly své.[1]

Péčí třídních učitelů byl proveden sběr léčivých bylin, kterých bylo odevzdáno 39 kg.

Žáci i učitelé se aktivně zúčastnili i veřejného dění v obci. Na zakončení pololetí byl uspořádán v prostorách školy dětský karneval, který byl vlastně jedinou masopustní společenskou událostí v obci. Výběr masek i velká účast dospělých nejlépe potvrzuje oblibu této akce.

Oslava MDŽ – svátku našich maminek – byla opět záležitostí školy. Je tedy vidět, že i na tomto úseku je práce školy úspěšná.

Rok 1968 přinesl do života naší vlasti a tím i do života školy velké změny. Byl učiněn velký a odvážný pokus o ozdravění našeho politického života a jako důsledek i potřebné zlepšení ekonomické situace.

Bohužel události srpnové přervaly tento slibný vývoj a zatáhly modrou oblohu naší vlasti černými mraky, nevěstícími nic dobrého.

 

Jan Bělka, ředitel školy

 

Školní rok 1967/1968 ve školce

Personální obsazení školky:

Jana Rejmanová – ředitelka

Jaroslava Rybková – učitelka

Marie Fikejzová – vedoucí kuchařka

Ludmila Horáková – pomocná kuchařka

 

Počet zapsaných dětí -25. Do Mateřské školy nedochází děti nezaměstnaných matek. Prostory školy – třída, ložnice, jídelna a tělocvična jsou používány společně se ZŠ. Pro šatnu je používáno stále prostoru na chodbě. Hygienické zařízení je pro chlapce a dívky oddělené, pro dívky nedostačující.

Provoz školky: 7.00 – 17.00, sobota od 7.00 do 13.00.

Jako téměř ve všech závodech i na školách jsou zavedeny dvě volné soboty v měsíci. Též pracovní úvazek je snížen:

Ředitelka: 25 hodin

Učitelka: 32 hodin

Kuchařka: 44 hodin

 

Uklízečka Anna Kavková odchází pracovat jako školnice do školy a na její místo nastupuje Eliška Pirklová. Úvazek uklízečky je již od minulého roku rozšířen o dovážku prádla do prádelny v Ústí nad Orlicí, převlékání ložnice a pomoc uklízečky při oblékání dětí. Dovoz prádla a převlékání prováděly učitelky mimo svůj pracovní úvazek.

Zlepšení zařízení školky: jídelna – kuchyň = dveře s okénkem pro vydávání jídla. Vedoucí stravování neprovádí v tomto roce učitelka mateřské školy, jak tomu bylo doposud, ale vedoucí školní družiny, která neměla svůj pracovní úvazek vytížen.

Do ložnice byly zakoupeny rohože, které velmi pomáhají při oblékání dětí. Skříň ve zdi byla opatřena závěsem. Třída, umývárna, kuchyň byly vymalovány. Zahrada – zakoupení gumových bazénků.

Jako v předchozích letech byly konány veřejné besídky – MDŽ, vánoční besídka a dětský Karneval společně se ZŠ.

K 1. 9. 1968 odchází z Mateřské školy na vlastní žádost ředitelka školy Jana Rejmanová a na její místo nastupuje ředitelka Jaroslava Rybková, která pracovala na škole jako učitelka.

J. Rejmanová, ředitelka MŠ

 

[1] Pionýrského vedoucího se nepovedlo nalézt ani pro školní rok 1968/1969. Byla snaha zde rozjet i činnost Junáka, ale ani pro tento záměr se nepodařilo získat příslušného vedoucího.