Jdi na obsah Jdi na menu

Před dvaceti lety navštívil obec Václav Havel

havel1997.jpg

Dlouhá Třebová: Bylo úterý, 29. července 1997. Obecní rozhlas dopoledne veřejnosti oznámil, že se do obce chystá vzácná návštěva. V rámci své cesty po regionu, který na začátku července toho roku postihla povodeň, navštívil Dlouhou Třebovou prezident republiky Václav Havel. Toho doprovázela jeho manželka Dagmar. Dále ministr obrany ČR Miroslav Výborný, mluvčí L. Špaček a další osobnosti celostátního i regionálního významu.

Prezidentská kolona zavítala do obce kolem poledne. Mimo Dlouhou Třebovou navštívil prezidentský pár i další místa - postižená záplavami - v okrese Ústí nad Orlicí. Po odjezdu z Dlouhé Třebové směřovala hlava státu do Kerhartic na tamní vojenskou posádku. Při přejezdu přes železniční přejezd vůz prezidenta nedbal výstražného upozornění a od srážky s kolonou dělilo přijíždějící nákladní soupravu jen asi pět set metrů.

Václav Havel byl v letech 1989 - 1992 československým, respektive v letech 1993  - 2003 českým prezidentem. Dagmar Havlová byla jeho druhou manželkou. Oženil se s ní necelý rok po smrti své první ženy Olgy -  v lednu 1997. Po odchodu z Hradu byl Havel dál veřejně činnou osobou. Zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let.

Mimo Václava Havla žádný jiný z prezidentů obec přímo nenavštívil. Pozdravováni občanstvem projeli přes obec - při svých návštěvách sousedních měst - oba prvorepublikový prezidenti. Na sklonku 20. let minulého století to byl Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš pak v roce 1937.

 

 

Návštěva se těšila i mediální pozornosti

bez-nazvu.png

 

havel1.jpg

Právo, 30. července 1997