Jdi na obsah Jdi na menu

Obec míří k ustavujícímu zasedání

18. 10. 2018

Dlouhá Třebová: Je dohodnuto. Zástupci stran, které se ucházely o přízeň v komunálních volbách, absolvovali několik jednání, kde  si otevřeně vyjasnili své priority a zkonzultovali povolební situaci v obci. Strany byly a jsou připraveny ke spolupráci, což dokázaly společnou nominací na jednotlivé posty. Vítězné hnutí Volba pro obec obsadí starostu a místostarostu, druhé uskupení Dlouhotřebováci 2018 získají dvě místa v radě obce a jedno místo pak získala KDU- ČSL.

Do čela obce míří poprvé v historii žena. Nominaci získala Kateřina Slezáková, místostarostou bude Petr Najman. Do rady obce míří Martin Lamplot, Blanka Valachová, František Mikeš.

Předsedou Finančního výboru by měl být Roman Vodička, vedení Kontrolního výboru se s největší pravděpodobností ujme Miroslav Lang.  

 

Kdy proběhne Ustavující zasedání:

pátek 2. listopadu 2018 od 17.00

 

Kde proběhne:

Tělocvična v Dlouhé Třebové

 

Co se zde bude dít:

  • nově zvolení členové a členky zastupitelstva složí slib a ujmou se výkonu mandátu
  • zasedání řídí nejstarší člen zastupitelstva, respektive jiný pověřený člen
  • určí se, které funkce budou zastupitelé vykonávat jako dlouhodobě uvolnění
  • stanoví se způsob volby vedení obce, zpravidla se vybírá mezi veřejným (zvednutí ruky) a  tajným hlasováním (hlasovací lístky)
  • zvolí se starosta a místostarosta obce
  • dovolí se potřebný počet členů rady obce, v případě Dlouhé Třebové je rada pětičlenná, starosta a místostarosta jsou členy automaticky, zbývají tedy tři místa
  • zřídí se výbory: Kontrolní a Finanční

 

Zpravidla na prvním pracovním zasedání, které bude následovat brzy po ustavujícím - se posléze ustanoví komise. Vytvořeny budou Sociální komise, Kulturní komise a uvažuje se i o Sportovní komisi. Nominace do čela komisí prozatím nejsou známy. Jisté je, že předsedové komisí musí vzejít z řad členů zastupitelstva.

Strany musely nalézt kompromis, který se nakonec -díky snaze všech tří uskupení - podařilo dojednat. Přejme zastupitelům klid na práci pro občany a obec. Za kvantum vykonané práce pro obec si poděkování zaslouží starosta obce Jaroslav Kašpar s místostarostou Janem Horákem, kteří ze svých funkcí odchází. Jan Horák byl místostarostou 20 let, Jaroslav Kašpar stál v čele obce plná tři volební období.