Jdi na obsah Jdi na menu

Letošní Cihelna si připomněla rok 1938

19. 8. 2018

dsc_1314.jpg

Dlouhá Třebová/Králíky: Letošní akce - Den sil podpory AČR - Cihelna 2018 byla věnována připomenutí tragického roku v našich novodobých dějinách - 1938. Historická ukázka  klubů vojenské historie nesla název "Od  zrady k válce" a mapovala události v pohraničí, kde čsl. jednotky čelily často zbabělým útokům ze strany německého Freikorpsu, aby následně byly nuceny své pozice vyklidit - poté - co se čtyři země dohodly na odstoupení pohraničních oblastí Republiky Československé Německu. V druhé části ukázky se pak pozornost zaměřila na hrdinný odpor polské armády, která čelila v září 1939 německé agresi. Poláci statečně vzdorovali několikanásobné přesile a vaz jim zlomil tzv. pakt Ribbentrop - Molotov, kdy bránící se polské armádě vpadla do zad Rudá armáda. Německo a SSSR si následně polské území rozdělily a se vší krutostí naložili jak s polskými vojáky, tak i s civilním obyvatelstvem. 

Mimo historickou rekonstrukci byly v rámci 21. ročníku k vidění dynamické ukázky z činnosti Armády České republiky. Pořádková jednotka Policie předvedla zásah proti rozvášněným fanouškům, Vězeňská služba pak pacifikaci vzbouřených vězňů, postup při eskortě chráněné osoby mimo objekt věznice. Jednotky hasičů z armády a Hasičského záchranného sboru postup při vyprošťování zraněných osob z havarovaného vozu a kooperaci se zdravotníky. V druhé části ukázky pak hašení požáru v těžko dostupných místech pomocí závěsného vaku. Techniku z období Československé lidové armády pak prezentovalo Vojenské muzeum Králíky.

Mimo dynamických ukázek byly v areálu k vidění i statické ukázky techniky a prezentace jednotlivých složek armády, policie a dalších organizací. K dostání byly publikace s historickou a vojenskou tematikou, výstrojní součásti, upomínkové předměty. Zpřístupněny byly některé objekty vojenského opevnění, na tankodromu Vojenského muzea byla možnost svézt se v některém z typu bojové techniky. Na závěr se uskutečnil nástup všech zainteresovaných složek do programu a hlavní akce byla u konce. V neděli pokračovala Cihelna speciálními prohlídkovými trasami ve tvrzích Bouda, Hůrka, jízdou těžké bojové techniky a vojenských vozidel na polygonu Vojenského muzea v Králíkách.

 

Album fotografií zde