Jdi na obsah Jdi na menu

František Mikeš: přes půl století varhanické činnosti.

7. 4. 2024

mikesvarhany.jpg

Svých pět dekád ve varhanické službě si dnes připomene František Mikeš. Při bohoslužbě v kostele sv. Prokopa bude přítomna rovněž Schola u sv. Prokopa, která pokračuje v tradici pěveckého sboru, který byl při zdejším chrámu založen před osmi desítkami let. V čele Scholy stojí František Mikeš a v pozici regenschoriho navazuje na věhlasného Jaroslava Hainze (1921-2005), který byl zároveň  u Františkových varhanických začátků ve zdejším svatostánku. První vystoupení se zde uskutečnilo o Velikonocích v roce 1974  a od té doby se datovala jejich vzájemná spolupráce. 

František Mikeš patří k výrazným osobnostem naší obce i širšího regionu. Je zdatným hudebníkem, vystupuje ve sborech v místě i v okolí. Je sbormistrem brandýského pěveckého sboru Žerotín. Kromě toho je sólistou českotřebovského sboru Bendl. Angažoval se i ve veřejném životě obce. Byl po několik let zastupitelem, radním, krátce i obecním kronikářem. S veškerou péčí se věnuje zdejšímu kostelu a to již po několik desetiletí. Z tuto nezištnou činnost je na místě poděkování. Františku, děkujeme.

Jak František Mikeš vzpomínal na začátky adventních koncertů i své vlastní činnosti, se můžete podívat v následujícím příspěvku z roku 2012: