Jdi na obsah Jdi na menu

Dlouhotřebovské kalendárium

2. 9. 2007
Všichni známe stolní, respektive nástěnný kalendář - gregoriánského typu - kde najdeme mimo všedních dnů a nedělí i sváteční dny na různých úrovních - památné dny, významné dny a státní svátky.

- 1. leden - Den obnovy samostatného českého státu (Státní svátek)
- 1. leden - Nový rok (Ostatní svátky)
- Velikonoční pondělí (Ostatní svátky)
- 1. květen - Svátek práce (Ostatní svátky)
- 8. květen - Den vítězství (Státní svátek)
- 5. červenec - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (Státní svátek)
- 6. červenec - Den upálení mistra Jana Husa (Státní svátek)
- 28. září - Den české státnosti (Státní svátek)
- 28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu (Státní svátek)
- 17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii (Státní svátek)
- 24. prosinec - Štědrý den (Ostatní svátky)
- 25. prosinec - 1. svátek vánoční (Ostatní svátky)
- 26. prosinec - 2. svátek vánoční (Ostatní svátky)


Tohle jsou tedy významné dny, které se připomínají na celostátní úrovni. Jak by ovšem vypadal takový souhrn památných dnů naší obce ? Jaké dny by stály a jistě stojí za připomenutí ? To se již může badatel dozvědět z níže uvedeného výpisu, který zde uvádím bez dalších komentářů :

Obrazek

12. ledna – Den dlouhotřebovských ochotníků – první doložené ochotnické představení (1890) , sehráno bylo divadlo o třech jednáních s názvem „Staří blázni“, režii měla choť zdejšího řídícího učitele Terezie Velínská

 

13. února – Den Mateřské školky – rozhodnuto o zřízení MŠ v Dlouhé Třebové (1947)

 

16. května – Den horní části obcerespektive první následující neděle po tomto datu, den tzv. „svatojánských procesí“v horní části naší obce, Sv. Jan Nepomucký – patron a ochránce horní části Dlouhé Třebové

 

Obrazek

21. května – Den obce – první písemná zmínka o Dlouhé Třebové (1304), český král Václav II. (1283 – 1305) postupoval zboží lanšperské a lanškrounské Zbraslavskému klášteru, mezi 44 názvy obcí zdejšího panství je uvedena i Longa Trebovia villa

 

Obrazek

20. června – Den dlouhotřebovských spolků – založení nejstaršího spolku v naší obci – Sboru dobrovolných hasičů, spolku v němž se snoubí velká a zavazující tradice s efektivitou a prosperitou v současnosti (1885)

 

Obrazek

26. června  – Den dlouhotřebovských učitelů – úmrtí prvního doloženého dlouhotřebovského učitele Václava Veitha (1829), ve svém domě čp. 134 zřídil v roce 1793 první školu pro dítka z naší obce a ze Lhotky

 

4. července – Den patrona obce – svátek zasvěcený patronu obce Dlouhá Třebová sv. Prokopu, patronu Dlouhé Třebové a ochránci dolní části obce

 

3. srpna – Den dlouhotřebovské myslivosti – vznik Mysliveckého sdružení Třebovská obora, druhého tradičního spolku v naší obci – s letitou tradicí, která sahá do hluboké minulosti (1992)

 

Obrazek

16. září – Den dlouhotřebovské školy Den vzdělanosti - otevření školní budovy, která svému účelu slouží podnes, vzpomínka všem, kdož prošli zdejší vzdělávací institucí- ať v pozici absolventů, respektive pedagogů a ostatních zaměstnanců (1870)

 

Obrazek

5. října – Den dlouhotřebovské pietyPomíjivost lidského bytí – založení zdejšího místa posledního spočinutí, retrospektiva činů našich předků a jejich odkazu (1893)

 

Obrazek

6. prosince – Den dlouhotřebovské tělovýchovy – výstavba víceúčelového sálu, vzdání holdu všem těm, kteří na poli sportu a tělovýchovy vykonali pro naši obec mnoho záslužného (1975)

 

Obrazek

8. prosince – Den chrámu Páně sv. ProkopaDen víry a naděje - výročí prvního vysvěcení zdejší nejvýznamnější památky, lid zdejší měl naději, že vystaví společnými silami důstojný stánek boží v naší obci a jejich pevná víra došla k uskutečnění v monumentálním chrámu Páně sv. Prokopa v Dlouhé Třebové (1906)