Jdi na obsah Jdi na menu

2001

21. 10. 2008

2001

 

Činnost Obecního úřadu

 

Starostou obce je pan Bohuslav Halva. Místostarostou obce je pan Jan Horák. Administrativní pracovnicí je paní (osobní údaj), účetnictví obce vede paní (osobní údaj).

Obecní úřad představil pohlednice s motivem obce, po kterých veřejnost volala již několik let. Jsou k dostání na Obecním úřadě a v místním obchodě.

 

Místní hospodářství

 

Nová zasedací místnost - po zrušení krejčovství firmy Velebný v naší obci byla provedena prohlídka stavebně –technického stavu opuštěných prostor v budově místního Obecního úřadu, kde dosud výše zmiňovaná firma sídlila. Byl shledán havarijní stav, především stropů. Byly vybudovány železobetonové stropy a oprava interiéru, který bude nadále sloužit jako zasedací místnost Obecního úřadu. V srpnu 2001 byla otevřena nová zasedací místnost Obecního úřadu, která je doplněna kuchyňkou a malým sociálním zařízením.

 

Oprava kostela sv. Prokopa - věž je zastřešována měděným plechem , jsou budovány nové hromosvody, oprava fasády, elektrického vedení a střechy věže. Na špici věže se po letech vrátí kříž, původní kříž byl v minulosti z věže odstraněn.

 

Oprava fasády celého kostela, nátěr fasády – nové sanační omítky celého vnitřku kostela do výše 1,5 m od podlahy.

 

Tyto práce představují 1 897 hodin práce zaměstnanců obce a další stovky hodin zaměstnanců firem + věřících občanů.

 

Plynofikace – úspěšně pokračuje. Plynofikaci provádí firma GASCO Pardubice, která zvítězila ve výběrovém řízení a k 31.12. 2001 je hotovo zhruba 68 %.

 

Poplatky za likvidaci odpadů –

 

Na osobu – 300,- Kč

Pro rekreační objekty – 300,- Kč

Pro podnikatele – fyz. osoby – 400,- Kč za provozovnu

Pro podnikatele – práv. osoby – 5.000,- Kč za provozovnu

 

Obec bude likvidaci odpadů dotovat částkou ve výši 220.000,- Kč.

Svozy byly 40x ročně dle kalendáře svozů. Velký vůz v naší obci jezdil v pondělí a malý vůz v úterý.

 

Internet - na věži kostela se objevila satelitní parabola, díky které je obec připojena ke světové síti – Internetu. První veřejná stanice internetu byla v naší obci zřízena v prostoru místní knihovny. Připojení vzduchem je levnější a výhodnější než přes pevnou linku. Během roku 2001 této služby využilo několik desítek občanů z naší obce.

 

Záležitosti personální - roce 2001 bylo na údržbu a úklid v obci zaměstnáno 5 zaměstnanců, přičemž 4 na veřejně prospěšné práce přes Úřad práce. Celková vyplacená mzda činila 606.371,- Kč, z toho dotace od ÚP činila 287.051,- Kč, takže obec zaplatila za zaměstnance 319.320,- Kč, což činí měsíčně 5.320,- Kč.

 

Kultura

 

13. ledna 2001 – Myslivecký ples

10. února 2001 – Hokejový ples

17. února 2001 – Hasičský ples

24. února 2001 – Dětský karneval

17. března 2001 – Sportovní ples – TJ Dlouhá Třebová

 

Kromě výše uvedených aktivit probíhaly v obci další kulturně -společenské aktivity, které pořádaly jednotlivé komise a spolky.

 

Tělovýchova a sport

O tělovýchovu a aktivní trávení volného času našich dětí se v naší obci již léta vzorně stará místní Tělovýchovná jednota Dlouhá Třebová.

 

3. května 2001 se žáci a žákyně TJ Dlouhá Třebová zúčastnili Okresního kola soutěže v atletickém víceboji v Ústí nad Orlicí.

 

Populace

 

V roce 2001 se narodilo 11 dětí.

Zemřelo 12 obyvatel.